Bästa dykutrustningen för nybörjare

%d0%b0%d0%b215Som nybörjare inom dykning kan det kännas krångligt att få grepp om alla tekniska termer och vilken utrustning som behövs. Det kan vara en stor fördel att gå till en större återförsäljare av dykutrustning och tala med dem för att bli mer insatt i ämnet.

I grund och botten utgår man dock alltid från ett regulatorpaket, vilket är ett slags system bestående av ett förstasteg (reduceringsventil), andrasteg (doseringsventil), en manometer och ett antal slangar. Trycket från gastuben måste sänkas så att vi kan andas under vattnet, och detta görs genom regulatorn. När trycket sänks kan vi få i oss gasen i tuben. Manometern mäter trycket i flaskan, så att man kan få kännedom om den mängd gas som finns kvar.

Man behöver även saker så som bitmunstycke, övertrycksventil samt frysskydd om man planerar att dyka i kallare, nordiska vatten. En bra mask är viktig, eftersom denna utgör fönstret mellan dig och det marina livet. Simfötter, våtdräkt och viktbälte är också bra att titta på. Allt detta får du lära dig mer om av en professionell återförsäljare av utrustning.

En bra utrustning för en nybörjare kan kosta upp till 3 000 kronor, men det är väl investerade pengar eftersom att ett kit från en väletablerad tillverkare innehåller precis allt du behöver och är av så pass god kvalitet att du kan ha nytta av det mycket länge.

När det väl är dags att dyka bör du ha hjälp av en skicklig och erfaren instruktör. Instruktören kommer att förklara hur utrustningen fungerar, och hur du ska andas och röra dig under ytan. Ni kommer sedan att prova dina färdigheter på ett mycket grunt djup, kanske 1,5 meter, och du får även kunskap i hur du ska agera om du råkar tappa regulatorn under vattnet, hur man med lätthet kan rengöra masken och hur man kan hjälpa andra med luft om en krissituation trots allt skulle uppstå.

%d0%b0%d0%b216Det är mycket viktigt att man som nybörjare tar åt sig av alla dessa instruktioner och att de verkligen sitter i benmärgen innan man ger sig ut på sina stora dykäventyr! Att känna till grunderna inom säkerhet kan vara skillnaden mellan liv och död, och tar bort en hel del av oron som amatören kan uppleva vid sin första session. Om du är ute efter ett dykcertifikat kommer en stor del av undervisningen att handla om just utrustningen, och hur man sätter ihop den och hanterar den säkert och ansvarsfullt.