Bästa platserna för dykning

Att dyka är en fantastisk upplevelse och något som alla människor borde prova på minst en gång i livet. Men chansen finns att du blir fullkomligt frälst efter en riktigt spännande dykningssession.

Det svåra brukar vara att lära sig hantera dykutrustningen, och att komma över rädslan eller svårigheten med andningen. Lär man sig bara ett antal viktiga tekniker, och omges av guider eller professionella dykare, kommer man snabbt in i det hela och kan snart kalla sig själv för ett dykproffs! Snorkling i all ära, men när vi tar oss ner djupt under ytan händer något, både med det vi ser och det vi känner. Alla ljud mattas av, andningen blir långsammare, pulsen snabbare, uppmärksamheten större och vi upplever något som kan liknas vid total serenitet. Vi kan höra vår inre röst bättre och vi känner en total frid och en stillhet som är svår att hitta någon annanstans på jorden. Det fantastiska undervattensliv som många destinationererbjuder kommer att få dig att hisna, och att falla i total respekt och förälskelse inför naturen.

Det viktigaste att tänka på är att förse sig med tillförlitlig utrustning, att omge sig med professionella dykare och guider, samt att göra god research på vilka områden som är bäst lämpade att dyka vid. I dag är många korallrev överexploaterade av dykturism och det är upp till dig som resenär att ta ansvar för vilken destination du väljer, samt endast använda dig utav sådana dykcentrum som har god kännedom om miljön i reven samt som med stor passion värnar om den unika och sköra naturen i området.

Här nedan följer några av de mest spännande platserna på vår planet för dykare att upptäcka och utforska.

Australien

%d0%b0%d0%b210Australien är en fantastisk destination för både dykare och snorklare. Här finns det största och mest kända korallrevet i världen, Stora Barriärrevet, som består utav mer än 2 900 individuella rev och utgör habitat åt miljontals olika djurarter.

I och med att Australiens kuststräcka är extremt lång samt att landet täcker ett flertal olika klimatzoner, kan dykare få en myriad av olika visuella upplevelser samt även upptäcka skillnader i vattentemperatur.

Ningaloo Reef är kanske det mest kända målet där valhajsafari är en mycket uppskattad aktivitet som är bäst utförd mellan maj-juni.

Maldiverna

I norra delen av indiska oceanen ligger Maldiverna, bestående av 1 192 öar varav bara ett fåtal är bebodda. Trots att många av öarna är relativt små har ett flertal av dem befästa dykcenter, vissa som även drivs av skandinaver. Vattnet är glasklart och sikten kan ligga på uppemot 25–40 meter.

Marinlivet är en fullkomlig explosion av koraller, fiskar och andra djur i miljontals färgnyanseringar och rockor, sköldpaddor och rev-hajar är ingen ovanlig syn. Ön Kuredu är ett bra charterresmål där även stränderna är himmelska. Korallsanden är kall och skön, men se bara upp för att trampa på stingrockor eller stenfiskar som kan gömma sig på även grunda platser.

Malaysia

%d0%b0%d0%b211Många känner till Malaysia som den fantastiska destination för dykning som den faktiskt är. Öarna utanför östra Malaysia är välbesökta där det djungelbeklädda Tioman Island kanske kommer i topp.

Landet erbjuder Borneo och Tenggol som är riktigt känt både från litteratur och film vad gäller sina underbara dykupplevelser, och här kan den äventyrslystne även simma bland vrak från andra världskriget.

Runt ön Sipadan kan man ägna sig åt så kallad drop-off-dykning som innebär att man tar sig ner via väggar som stupar 600 meter rakt ner i havet. Mycket spännande för den som har några års dykning i ryggen och vill prova en riktigt hisnande upplevelse. Korallreven här är oftast orörda och bebos av mantor, vithaj och massvis av andra spännande djurarter.

Nära Borneo ligger Layang Layang, som erbjuder exklusiva hotell för de dykarna med lite mer resurser i plånboken. För cirka 200 USD per natt kan du bo i ditt egna lilla paradis med tillgång till de privata vattnen som når ända ner till 2 000 meters djup! Låt hammarhajar, valhajar och kirurgfiskar med sina spektakulära färger locka dig längre och längre ner i det malaysiska havet.

Egypten

Egypten erbjuder mycket kända destinationer med dykning i världsklass. Områdena kring Sharm el Sheikh lockar turister från hela världen och har så gjort under många år. Tyvärr har detta lett till att många av destinationerna visar tydliga spår av exploatering, och det är rekommenderat att endast välja öar med dykcentrum som är väl införstådda med problematiken och som värnar om den sköra naturen i området.

De mest kända reven är förmodligen Jackson and Gordon Reef, Ras Mohammed och Thistlegorm. På det sistnämnda kan man simma bland vrak av krigsfartyg som attackerats och förlist under 1940-talet. Här kan den adrenalintörstande till och med simma inuti vraken och med hjälp av ficklampor få syn på så väl gamla rostiga maskingevär som krokodilfiskar och torpedrockor.

Yolanda-revet vid Sharm El Sheikh erbjuder också ett rikt marinlivpå grund av de starka strömmarna som uppstått där vattnet från två olika bukter möts. Här kommer du att förvånas av även andra, oförutsägbara objekt som flyter förbi, så som toalettstolar och badkar. Detta på grund av ett generalskepp som sjönk här år 1980.

Eftersom att Egypten gränsar till Syrien där det i dagsläget pågår kraftiga väpnade konflikter, avråder tyvärr UD svenska medborgare från att besöka landet. Om man trots allt beger sig dit bör man iaktta stor försiktighet och undvika stora folksamlingar.

Ecuador

%d0%b0%d0%b212Du kanske inte är van vid att höra Ecuador i relation till dykning. Men faktum är att landet omges utav starka strömmar som – förutom att kräva en viss försiktighet hos dykaren – innebär att det marina livet är i ständig förändring och uppvisar ett flertal olika djurarter som man sällan ser någon annanstans i världen. Njut av bland annat sjölejon, sälar, hammarhajar, ålar och bläckfiskar! Områdena kring Santa Cruz är att föredra och under bra dagar kan man ha upp till 20 meter i sikte i de relativt grunda vattnen.

Filipinerna

Till Filipinerna reser många vattenentusiaster, så väl amatörer som professionella dykare. Området är fortfarande relativt orört och inte fullt så exploaterat av dykturism.

Dyker du vid Tubbataha kan du uppleva ett vatten som är så exceptionellt rent att alla djurarter som lever där har växt till enorma proportioner, på grund av den mycket gynnsamma tillväxtmiljön. Här finns laguner och grottor med fler än 300 olika typer av korall och nästan 400 fiskarter. Mot bakgrund av spektakulära koraller i regnbågens alla färger simmar hajar och skorpionfiskar.

Costa Rica

%d0%b0%d0%b213De flesta känner förmodligen till Costa Rickas vackra natur med sitt ofantligt rika djurliv. Livet nere på havets botten kommer inte heller det att göra dig besviken. Mest känt är kanske Cocosön, vars tropiska regnskog gjordes känd genom filmsuccén Jurassic Parc. I vattnet runt omkring kan du dyka bland hundratals hammarhajar och gul tonfisk som simmar i stim runt omkring dig.

Detta gör sig inte bra för djupdykning då vattnet är relativt grunt, med sina ca 25 – 30 meters djup. Men siktet däremot är oslagbart, och det blå kristallklara vattnet kommer att göra dig förälskad i Costa Rica.

Island

Om du aldrig besökt dykområdet Silfra utanför Thingvellir, Island, så har du sannerligen gått miste om något. Detta är nämligen den enda platsen på jorden där du kan simma mellan två kontinenter: Europa och Nordamerika.

Här möts två tektoniska plattor, och hela vattenområdet är skapat av nedsmälta glaciärer som når ner till ett djup på hela 600 meter. Vattnet är kallt så våtdräkt behövs, men så rent att du utan att oroa dig till och med kan dricka av det. Simma i det glasklara vattnet genom tunnlar och passager för att nå de underjordiska grottorna, där man har ett sikte på upp till 120 meter. Efter den äventyrsfyllda dykningssessionen kan du ta dig ett dopp i en av Islands varma källor. Ett Mecka för vattendyrkare!

Östersjön

%d0%b0%d0%b214Ja visst, även vi i de nordligare delarna av världen kan stoltsera med dykning i världsklass. Östersjön är nämligen en otroligt intressant destination för djuphavs- och vrakdykare. Det finns mellan 10 000 – 40 000 förlista skepp här varav det mest kända kanske är Regalskeppet Vasa som nu befinner sig i restaurerat skick på Vasamuseet i Stockholm. Den lilla trämasken som lever träet och livnär sig på att frossa i sig vrak kan inte leva i Östersjön, varför alla vrak som befinner sig här lyckas väl med att stå emot tidens tand!

Så man behöver inte resa långt som svensk dykare, utan det är bara att ta sig ner på botten för att uppleva vårt alldeles egna undervattensmuseum!