Den bästa dykningen i Europa

Äventyr i skeppsvrak och stenbrott

För den som gillar att dyka med spänning och äventyr i fokus har Europa många platser att erbjuda fantaster. Silfra Fissure, Thingvellir Nationalpark på Island är kanske inte det mest väntande när det talas om dykning men detta glaciärvatten som är bland det klaraste på jorden erbjuder de bästa förutsättningarna till en fantastisk upplevelse. Här dyker du ner direkt i en så kallad tektonisk spricka mellan den eurasiska- och den nordamerikanska kontinenten. Fisk- och djurlivet är måhända inte så representerat här men undervattenslivet i form av algerna är rena rama konstverket.

Även England har en hel del att erbjuda den äventyrlige dykfantasten – Stoney Cove är er ett översvämmat stenbrott där både nybörjare och mer erfarna dykare fåt ut mycket av dykningen. De vanligaste fiskarna i detta vatten är abborre och gädda, vilket i sig förklarar att upplevelsen här är av helt andra mått än den dykning vi får i exempelvis Karibien. Koraller i färgglada toner är sällsynta, men spänningen och den äventyrliga känslan är på topp här.

Klassiska dykmål

Om vi så övergår till platser dit dykfantaster beger sig när man kanske är ute efter skön och avslappnad dykning brukar bland annat Kanarieöarna ligga i toppen. Här finns många platser att välja bland för alla nivåer och livet under ytan är oftast lite mer färgglatt än de tidigare nämnda platserna.

Kroatien har ett kristallklart vatten, vilket så klart gör det utmärkt för dykning lika väl som stora delar av den spanska kusten. Ett besök på den norra Costa Blanca-kusten i Spanien är ett tips för den som vill testa på dykning som nybörjare; här finns massor av erbjudanden där man får följa med ut till någon av kustens badvikar och dyka ner i medelhavets djup.

Malta är ett populärt resmål inte bara för sol- och baddyrkare utan även dykfantaster. Malta erbjuder ett kristallklart vatten med flera olika platser, utmärkta för dykning. Här finns faktiskt även en hel del ställen som även passar in på tidigare rubrik; så som skeppsvrak i lugna vatten och andra historiska vrak. Det kommer garanterat bli en upplevelse att upptäcka livet under ytan, det är något utöver det vanliga!