Dykcertifikat i Thailand

%d0%b0%d0%b25Att sammanföra semestern med spänningen över att lära sig något nytt är en oslagbar kombination. Många väljer idag att ta sitt dykcertifikat utomlands vid de sydligare breddgraderna och med detta finns både fördelar och nackdelar. Till de positiva aspekterna räknas självklart det faktum att miljön och sceneriet kring både din utbildningsupplevelse och det du får se och upptäcka under vattenytan ofta är makalöst vackert, att temperaturen är behagligare och siktet gott i jämförelse med i de svenska vattnen. Dessutom är en utbildning utomlands ofta billigare.

Men de negativa faktorerna kan vara att utbildningen då inte ges på modersmålet, varför man kan gå miste om en del kunskap på grund av språkbarriärer. Man kanske inte heller har lust att spendera hela semestern med näsan i kurslitteratur. En annan aspekt att ha i åtanke är att det kan vara bra att lära känna de svenska vattnen först, vilka är kallare och mörkare med sämre sikt, så att man känner sig helt trygg under alla typer av omständigheter. Då vet man med säkerhet att ens certifikat vilar på trygga grunder.

%d0%b0%d0%b26Väljer man trots allt ändå att ta sitt dykcertifikat utomlands är Thailand en fantastisk plats att göra det på. Förutom att det kristallklara turkosa vattnet erbjuder en fantastisk sikt, med allsköns marint djurliv i regnbågens alla färger, så är priserna långt under Sveriges. Även då man använder sig utav någon av de större organisationernas system – vilket rekommenderas – ligger kostnaden för en nybörjarkurs här mellan ca 2000-3500 kronor och då ingår oftast allt. PADI är världens största dykorganisation och har tusentals anslutna center världen över, särskilt i Thailand. Här arbetar också många svenska instruktörer, varför du kan ha tur att få en kurs på ditt eget språk.

Runt Koh Lanta finns otroligt fina dykvatten och på ön finns ett center som ägs utav svenskar med bra priser och svensk kurslitteratur. Similanöarna och Phi Phi-öarna innebär ett paradis under ytan och kan få vem som helst motiverad till studierna på semestern. På Koh Chang finns Scandinavia Diving Center med välrenommerade, seriösa instruktörer och i Phuket och öarna runt omkring kryllar det av liknande klubbar. Det tar ca fem dagar att ta certifikatet och kursen är självklart internationellt godkänd vilket innebär att du kan bege dig till vilken dyk-destination i världen som helst.

Det enda som kan vara viktigt att tänka på är att det ej rekommenderas att man flyger direkt efter avslutad kurs, på grund av förändringarna i kroppens tryck och risk för tryckfallssjuka. Detsamma gäller överdriven förtäring av alkohol.