Bra böcker om dykning

När man väl börjat intressera sig för dykning upptäcker man snart att det finns massvis att lära. Man kanske vill få tips om bästa utrustningeneller hur man hanterar den, vilka de häftigaste platsernai världen att dyka på är, vilken typ av kurser man kan gå eller de olika former av dykning som finns. Eller så vill man inspireras av alla de världsrekordsom tagits av professionella dykare. Som tur är finns det en hel uppsjö med bra litteratur, och nedan har vi listat några av de bästa:

%d0%b0%d0%b227Fatal Depth: Deep Sea Diving, China Fever and the Wreck of the “Andrea Doria”, Joe Haberstroh, Joseph Haberstroh, 2004.
Boken handlar om det lyxfartyg vid namn Andrea Doria som kolliderade och förliste vid Nantuckets kust år 1956. Såväl amatörer som professionella dykarebetraktar vraket på nästan 70 meters djup som en utav de mest spännande attraktionerna i hela dykarvärlden. Många blir som besatta av att hämta upp bland annat kinesiskt porslin från skeppet vilket fungerar som stolta pokaler för deras dykarbedrifter. Men många har också avlidit eller skadats allvarligt vid försöken.

The Cave Divers,Robert F. Burgess, 1999.
Här får vi läsa om de stora dykarpionjärernas expeditioner ner i förhistoriska undervattensgrottor i Europa samt om rekordsättande upplevelser i Florida, Mexiko och fler platser. Innehåller massor av vackra bilder att njuta av varav många är i färg.

%d0%b0%d0%b228Bland hajar, karlar och vrak, Catharina Ingelman-Sundberg, 1995.
Catharina är marinekolog och deltog under 1990-talet i bärgningsarbetet av ett 1600-talsskepp vid en korallö i indiska Oceanien. Hon är själv en frälst dykare och har gjort ett flertal spännande expeditioner. I boken beskriver hon det riskfyllda och krävande bärgningsarbetet men framställer också skickligt upplevelsen av att vara kvinna i den mansdominerade dykarvärlden. Här fick hon kämpa sig fram med vassa armbågar, för att nå den respekt och ledande ställning hon idag kan stoltsera med i branschen.

Submerged: Adventures of America’s Most Elite Underwater Archeology Team, Daniel Lenihan, 2003.
I denna bok får vi följa med på några utav de mest fantastiska dykexpeditionerna genom tiderna, till exempel bland antika ruiner, u-båtar från andra världskriget och skeppsvrak sänkta av atombomber. Lenihan själv har mer än 20 års erfarenhet av att kartlägga undervattensvrak och att skydda och säkerställa områden för framtida dykare. En bok som fascinerar, såväl den historieintresserade som den äventyrslystne.

%d0%b0%d0%b229Robert Ballard’s Titanic: Exploring the Greatest of all Lost Ships, Robert D. Ballard, 2007.
Vi är nog alla väl förtrogna med kryssningsfartyget Titanic som stötte på ett isberg och förliste i Atlanten år 1912. Detta är Dr. Ballard’s egna memoarer kring de 12 år det tog honom att kartlägga och hitta vraket, samt om expeditionerna som ledde till att man slutligen lyckades förstå mysterierna som omslöt händelsen.