Innan du tar ett dykcertifikat bör du känna till följande saker

Om du funderar på att skaffa ett dykcertifikat finns det några saker du bör tänka på först. Dykning kan vara mycket roligt, men det är inte utan risker. Här är några saker att tänka på innan du anmäler dig till den där dykkursen.

Vad är dykning?

dykare som dykerDykning är en sport där man simmar under vatten med hjälp av speciell utrustning som kallas för dykutrustning.

Uppstigning och nedstigning styrs genom att andas in och ut ur en regulator, som förser den med luft från en dykflaska.

Tankarna är fyllda med komprimerad luft, vilket gör dem ganska tunga att bära runt på land. För av denna anledning sker dykning vanligtvis endast i vatten.

Riskerna med dykning

Dykning kan vara väldigt roligt, men det är inte helt riskfritt. Dykare måste vara medvetna om farorna och vidta försiktighetsåtgärder för att minimera dem.

Några av de risker som är förknippade med dykning är bl.a. följande:

  • Dekompressionssjuka (böjningar)
  • Kolmonoxidförgiftning från defekta dykutrustningar
  • Tryckfallssjuka
  • Drunkning

Risken för dekompressionssjuka är den allvarligaste faran i samband med dykning. Detta inträffar när dykare stiger upp för snabbt, vilket leder till att kvävebubblor bildas i deras blod och vävnader. Om dessa bubblor fastnar i blodomloppet kan de blockera blodet flöde till vitala organ och orsaka allvarlig skada eller dödsfall.

Vanliga misstag som dykare gör

Ett av de bästa sätten att lära sig är att lära sig av andras misstag. Här är några av de vanligaste misstagen som dykare gör:

  • Att inte läsa dykinformationen ordentligt
  • Att inte vara uppmärksam på sin lufttillförsel
  • Att inte använda en checklista för dykning
  • Går för djupt utan lämplig utbildning eller erfarenhet
  • Att gå in i ett område som ligger utanför deras kompetens

Fördelar med dykning

fiskar och dykareFörutom att det är väldigt roligt men samtidigt kan vara farligt om man inte är försiktig kan dykning också ge vissa hälsofördelar.

Dykare rapporterar ofta att de känner sig mer avslappnade och mindre stressade efter ett dyk. Detta kan bero på att dykning är en mentalt och fysiskt utmanande sport.

Dykning kan också förbättra din kardiovaskulära kondition och hjälpa dig att gå ner i vikt. Det är ett utmärkt sätt att hålla dig i form och frisk, och det är dessutom väldigt roligt.

Sammanfattningsvis finns det många saker att tänka på innan man skaffar sig ett dykcertifikat.

Hur man blir certifierad

För att bli certifierad som dykare måste du genomgå en dykkurs och avlägga ett prov.

Det vanligaste sättet att göra detta är att fullfölja ett utbildningsprogram med en dykskola. Det finns många olika skolor runt om i världen, så det är viktigt att välja en som är välrenommerad och har ett gott säkerhetsregister.

Sammanfattningsvis finns det många saker att tänka på innan man skaffar ett dykcertifikat. Dykning kan vara mycket roligt, men det är inte utan risker. Se till att du vet vad du ger dig in på innan du anmäler dig till den där dykkursen.