Djupaste dykningarna som gjorts

%d0%b0%d0%b223Människor har i alla tider försökt att bemästra havets djup. Fridykning, det vill säga konsten att på ett enda andetag och utan utrustning så som lufttuber ta sig så djupt ner som möjligt är kanske det som är mest intressant att titta närmare på, och även det mest riskabla sättet att dyka. För att ge sig på detta bör man införskaffa sig ett fridykarcertifikat, eftersom att det är en sport förknippad med många faror. Det är mycket vanligt att drabbas av hypotermi (extrem nedkylning), uttorkning, syrgasförgiftning, förstörelse av utrustning och andra problem som är kopplat till extrema djup.

I dagsläget innehar Ahmed Gabr världsrekordet för fridykning, då han år 2014 begav sig ner i Röda Havet på hela 332,35 meters djup. Pokalen roffade han åt sig från Nuno Gomes, som vid fyra tillfällen, allt sedan år 1994 slagit sina egna rekord. Det skiljde hela 14 meter mellan Gomes bästa försök och den siffra som Gabr kan stoltsera med idag.

Högst upp bland kvinnorna har vi Verna van Schaik som år 2004 satte världsrekordet i fridykning för kvinnor på 221 meter, i Boesmansgat i Sydafrika.

Att dyka så djupt ner som möjligt är något som fascinerat dykare världen över sedan tidernas begynnelse. Det är dock förknippat med ett flertal risker och det krävs stor teknisk träning, erfarenhet och kunskap för att ge sig på djup över 60 meter.

%d0%b0%d0%b224Med rätt utrustning kan dock människan ta sig ned på flera tusen meters djup, och en pionjär inom detta var marinbiologen William Bebe som med hjälp av sin egenkonstruerade dykarklocka lyckades göra en nedstigning på nästan 1 000 meter djup i Atlanten, redan år 1934. År 1960 slog Jacques Piccard och Don Walsh världen med häpnad då de begav sig ner på 10 900 meters djup i det så kallade Challengerdjupet, den djupaste delen av Marianergraven i Stilla havet, under en bemannad och utrustad dykning.

Eftersom att mänskligheten ständigt pressar gränserna framåt för vad som är möjligt och omöjligt kan vi med säkerhet räkna med att få se än mer storslagna världsrekord i framtiden!